Aftekengereedschap

Voordat je hout gaat bewerken, wil je er eerst zeker van zijn dat je ook de juiste maten hanteert. Zowel bij het zagen en beitelen vergemakkelijkt het juiste aftekengereedschap de nauwkeurigheid waarmee je werkt. Van afteken potlood tot zwaaihaak; kom er achter wat je allemaal thuis nodig hebt om zelf de mooiste meubels te maken.

Hervulbaar potlood

Ook om het jezelf makkelijk te maken is het juiste aftekengereedschap van belang. Waar je waarschijnlijk bij een timmerman denkt aan een groot potlood achter z’n oor, is het vaak makkelijk om een hervulbaar potlood te gebruiken dat juist heel gedetailleerd helpt aftekenen.

Duimstok

Vrijwel iedereen is bekend met een duimstok. Hierbij is het van belang dat deze geijkt is, zodat de zuiverheid van de afstanden klopt, ook wanneer je met verschillende meetartikelen door elkaar werkt (ieder dus geijkt).

Schuifmaat

De schuifmaat helpt je om op millimeters en tienden van millimeters nauwkeurig maten op te nemen. Een voorbeeld van een goed merk schuifmaat is Mitutoyo.

Kruishout

kruishoutEen kruishout helpt een kras in het hout te maken. Deze dient bij het gebruik van een beitel om de beitel heel exact te kunnen plaatsen. Let hierbij op dat je geen krassen maakt waar je geen hout meer weg gaat beitelen aangezien deze zichtbaar blijven.
Er bestaat ook een makkelijker te hanteren alternatief op dit aftekengereedschap, lees er alles over op een kruishout uitgelegd

Blokhaak | Schrijfhaak

blokhaak Met een blokhaak kan je haaks meten. Belangrijk bij het aanschaffen van een blokhaat is dat de kwaliteit van de hoek te bekijken is door deze toe te passen op een rechte lijn (zie uitleg). Het verschil tussen een blokhaak en een schrijfhaak is de centimeteraanduiding op de schrijfhaak. Deze is dan ook vaak langer. Een goed merk blokhaak | schrijfhaak is Vogel of mini try.

Rolmaat

rolmaatEen rolmaat is handig vanwege de lengte van het lint, namelijk tot wel 5 á 10 meter vergeleken met de standaard 1 meter lange duimstok die in de meubelmakers branche veelal gebruikt wordt. Een goed merk rolmaat is Stanley.

Zweihaak of zwaaihaak

ZaaihaakEen zwaaihaak of zweihaak is een blokhaak, waarvan de hoek versteld kan worden wanneer deze anders 90 graden dient te zijn. Denk hierbij aan het aftekenen van zwaluwstaarten en verstekken. Ook van deze haak is Angulus een uitstekend merk.