Zwaluwstaartverbinding maken doe je zo:

zwaluwstaartverbinding maak je zoDe zwaluwstaartverbinding is een houtverbinding die toegepast wordt voor  het maken van bijvoorbeeld lades, kleine kasten en kisten. Van oudsher wordt deze verbinding gemaakt met handgereedschap. Omdat het maken van een zwaluwstaartverbinding veel tijd kost wordt deze verbinding vaak met een freesmachine en een mal uitgevoerd.

Zelf een zwaluwstaartverbinding maken? dat kan tijdens de workshop zwaluwstaartverbinding

Een zwaluwstaartverbinding bestaat uit twee panelen die slechts op één manier in elkaar te schuiven zijn. Dit zorgt voor een sterke verbinding die bij een perfecte vervaardiging zonder lijm al sterk is. Bij een zwaluwstaartverbinding spreken we over de “staarten” en de “huizen”.

De voorbereiding

Teken als eerste op de panelen af welk kant waar komt. Hiermee voorkom je dat gedurende het maken van de verbindingen misverstanden over kunnen ontstaan.

Staarten aftekenen

staart verdelingDe staarten van de zwaluwstaartverbinding worden, zoals hier boven vermeld,  op één deel van het hout afgetekend. Om dit te doen moet eerst de dikte van het paneel op gemeten worden. Doe dit bij voorkeur met een schuifmaat. Zet vervolgens met een dun potlood de opgemeten dikte rondom uit aan de kopse kant van alle panelen. Het is raadzaam om de houtdikte pus een halve millimeter te nemen zodat je huizen en staarten net iets uitsteken.

staart verhoudingMaak een gelijke verdeling van staarten op de afgezette lijn en begin en eindig met de helft daar van. Zet op de zwaaihaak een hoek van ongeveer 80 graden op met een geodrihoek. Zet deze hoek vervolgens om en om af zodat de lijnen iedere keer eindigen in de afgetekende verdeling.

Duidt goed aan welke stukken hout weggehakt gaan worden en stel de houtdikte in op het kruishout. Vervolgens kan je deze nu af krassen op de weg te halen delen.

Zagen van de staarten

Zaag alle staarten zo dicht mogelijk langs de afgetekende lijnen om het beitelwerk te minimaliseren. Gebruik bij voorkeur een Japanse trekzaag of als alternatief kan je ook een zeer fijne kartelige toffelzaag gebruiken.

Uitbeitelen van de staarten

Leg een recht stuk hout of plaatmateriaal langs de gekraste lijn, dit noemen we de borstlijn.  Gebruik beitel en hamer om de borst mooi recht te krijgen. Begin eerst net naast de borst en beitel het hout rechte naar beneden weg. Gebruik daarna de beitel om het hout van af het inde richting de bost weg e hakken. Draai het paneel, als de helft van de diepte gehaald is om  en doe het zelfde aan deze kant. Werk op deze methode door tot de borst vlak is.

Tip: Het is beter om je borst iets hol te maken, het gaat namelijk om kops hout dat sowieso niet goed verlijmd. De kracht van de verlijming komt altijd van langs- op langshout verlijmingen. In dit geval de zijkanten van de staarten en de huizen.

Huizen aftekenen

De vier staarten rijen zijn nu af. Gebruik deze om de huizen mee af te tekenen. Om dit te doen moet het paneel met de staarten op de werkbank worden geklemd. klem het paneel zodanig in zodat de staarten net over de werkbank heen komen. Klem vervolgens een onbewerkt paneel haaks onder de staarten zodat een rand de borst van de staarten rij net raakt. Teken nu de schuine lijnen van de staarten af op de kopse kant van het paneel dat onder de staarten geklemd zit. Doe dit met alle staarten rijen.

zwaluwstaartverbinding aftekenenGebruik nu een blokhaak om op de langse kant van het paneel haakse lijnen af te tekenen tot aan de lijn die de houtdikte aanduidt.

Nu alle huizen afgetekend zijn kunnen de huizen er uitgehaald worden op precies dezelfde wijze als de staarten.

Pas maken

De kans dat de panelen met de staarten precies in een keer passen in de panelen met de huizen is vrij klein. Daarom moet er nauwkeurig gekeken worden waar er nog iets afgehaald moet worden voor een passende verbinding. Pas als alle panelen passen kan er gelijmd worden.

video zwaluwstaartverbinding maken

3 gedachten over “Zwaluwstaartverbinding maken doe je zo:

  1. Do you mind if I quote a few of your posts as long as I provide credit and sources back to your weblog? My blog is in the very same niche as yours and my users would truly benefit from a lot of the information you present here. Please let me know if this alright with you. Thank you! ekeebgdaeeee

    1. dear ekeebgdaeeee,
      of course, no problem as long as you mention my company’s name and make ling to it you can use the info from my wbsite.

  2. Als je de houten mal niet door laat steken maar aan beide zijden haaks afkort kan je daarmee in een beweging de haakse lijn op de kopse kant van het paneel aftekenen dat is erg nauwkeurig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *