Esdoorn (Amerikaans)

Nederlandse naam: Esdoorn
Latijnse naam: Acer saccharum
Type: Hardhout afkomstig uit gematigde klimaten.
Bronnen: Verenigde Staten, Canada
Hardheid: Hard
Nerf: Meestal recht en fijn
Gewicht: 740 kg/m³
Sterkte: Sterk
Verlijming: Goed te verlijmen
Werking van het hout: Middelmatig

Gebruik

Vanwege de gelijkmatige structuur de hardheid en het gewicht is deze houtsoort zeer geschikt om gebruiksmeubilair van te maken. Om dat esdoornhout zo hard is kan jet wel tegen een stootje. Daarom is deze houtsoort bij uitstek geschikt voor het maken van stoelen en tafels. Daarnaast wordt Amerikaans esdoorn ook wel gebruikt voor het maken van lijstwerk, snijplanken en houten vloeren. Deze laatste ook weer vanwege de hardheid van de houtsoort. Esdoornhout wordt minder snel gebruikt voor het maken van panelen maar eerder verkozen om geraamtes van bijvoorbeeld van stoelen mee te maken.

Daarnaast wordt Esdoornhout veelvuldig toegepast voor het maken van strijkinstrumenten zoals gitaar, viool en cello.

Esdoornhout bewerken

Esdoorn is zowel met de hand als de machine goed te bewerken. Qua bewerking is deze houtsoort vergelijkbaar met beuken maar soms iets harder. Bij het uithakken wil het wel eens gebeuren dat er kleine hoekjes van je beitel afbreken.

Duurzaamheid

Matige duurzaamheid; esdoornhout kan niet zonder een afwerklaag voor buitentoepassingen gebruikt worden.

Verkrijgbaarheid en prijs

Esdoornhout is bij vrijwel alle houthandels verkrijgbaar in verschillende diktes. Het is een relatief dure houtsoort daarom is aan te raden dit hout alleen voor zichtwerk te gebruiken. Niet FSC-gecertificeerd hout kan zonder twijfel prima gebruikt worden.

Pluspunten

  • Hard en sterk
  • gelijkmatige en fijne structuur
  • Schitterende afwerking

Minpunten

  • Duur
  • Beschadigd gereedschappen

Esdoorn behandelen

Het opschuren van esdoornhout zorg voor een glad eind resultaat. Het is aan te raden om het hout zo fijn mogelijk op te schuren. Het oliën van deze houtsoort is af te raden om dat het er een lelijke gele kleur van krijgt. Daarnaast is ook was niet zeer geschikt om dat het niet diep genoeg in de fijne houtstructuur kan trekken. Een uv bestendige lak is bij deze houtsoort het mooist.