De houthandel en waar op te letten

Als je hout nodig hebt voor het maken van een houten meubel is het aan te raden naar een houthandel te gaan. Je kunt hierbij dek aan bouwmarkten maar een breder assortiment aan houtsoorten is te vinden in gespecialiseerde houthandels als Bremer’s fijnhouthandels in Amsterdam, Rotterdam en Arnhem of op de cursusplaats zelf. Ben je juist opzoek naar lokaal hout dan is stadshout Amsterdam wellicht de moeite waard om te bezoeken.

In dit artikel zal ik helpen met waar je op moet letten bij het aanschaffen van je hout. Je zult merken dat als je goed voorbereid bent het kopen van hout niet zo ingewikkeld is als het lijkt.

Voor je naar de houthandel gaat

Voor je naar de houthandel gaat om hout uit te zoeken is het raadzaam om een goede voorbereiding te treffen.

Stap 1: Wat je wil je gaan maken

Bij het bedenken wat je wilt gaan maken is het belangrijk om te weten waar jouw meubel komt te staan. Wordt het een binnenmeubel of juist een buitenmeubel. Dit heeft namelijk invloed op de hout keuze. Bij deze stap is het belangrijk om ook een tekening te maken van jouw ontwerp. uit deze tekening komt namelijk naar voren hoeveel hout je van welke afmetingen nodig hebt. In dit voorbeeld gaan we uit van een houten tafel en kiezen we essenhout.

Stap 2: Maak een houtstaat

Uit je gemaakte tekening kan je een lijst van onderdelen “een houtstaat” maken. Bij een tafel zal dat inhoutden dat je bijvoorbeeld 4 poten wilt hebben van een bepaalde lengte, breedte en dikte. Daarnaast heb heb je ook hout nodig voor het stijl-en-regelwerk die de poten met elkaar verbind. Als laatste en niet onbelangrijkste heb je een tafel blad van een bepaalde afmeting nodig.

Voor het blad van een tafel is het af te raden deze uit zo min mogelijk delen te maken. Om het krom trekken van het blad te minimalisten is het raadzaam om de delen niet breder te maken dan 120 mm. Dit is uiteraard volledig afhankelijk van hoe dik het blad moet gaan worden. Voor dit voorbeeld kunnen we dus stellen dat een hout staat er als volgt uitziet:

  • Poten: 4x) 700mm x 48mm 48mm
  • Stijlen en regels: 4x) 960mm x 100mm x 24m (incl. 2 pennen van 30 mm)
  • Blad: 10x) 1000mm x 100mm x 24mm

Wat biedt de houthandel aan:

Beuken ruw hout bij de houthandelMet de uitgewerkte houtstaat kan je nu nar de houthandel gaan om je hout uit te zoeken. Hout wordt op de houthandel over het algemeen ruw (ongeschaafd) aangeboden in “duimen” één duim is 27mm dik en wordt duims hout genoemd. Twee duims hout is 54 mm dik en wordt dubbelduims genoemd.

Naast deze gebruikelijke maten wordt het ruwe hout aangeboden in bekantrecht en onbekantrechte delen.

  • Bekantrecht hout zijn een planken die recht gezaagd zijn aan de zijdes waardoor het spinthout, de bast en de kern van de boom zijn verwijdert. Over het algemeen zijn deze delen niet hel erg breed.
  • Onbekantrecht hout zijn planken die ruw zijn aan de zijdes. Deze planken zijn veel breder dan het bekantrechte hout omdat alles nog aan het hout zit.

Als je naar de kopse kant van het hout gaat kijken kan je zien dat de jaarringen van het hout drie richtingen op kan lopen:

  • Dosse hout: De jaarringen lopen parallel aan de breedte van het hout.
  • Kwartiers hout: De jaarringen lopen haaks op de breedte van het hout.
  • half kwartiers: De jaarringen lopen radiaal over de kopse kat van het hout.

Het uitzoeken van je hout op de houthandel:

Als je een goede houthandel bij jouw in de buurt hebt gevonden is het handig om het volgende mee te nemen:

  • Tekening
  • Houtstaat
  • bouwpotlood
  • rolmaat of duimstok

zoals het voorbeeld van de tafel hier boven hebben we dus hout nodig van verschillende diktes. De poten zullen uit een stuk dubbelduims hout moeten gaan komen en der rest uit duims hout. Het zal nu even puzzelen worden want je wil niet teveel hout kopen. Om je hier bij te helpen is het handig om de poten achter elkaar  dan wel naast elkaar op het stuk hout uit te tekenen en te zien wat het meest economische is. Teken je de poten naast elkaar dan moet je rekening houden dat het hout in delen uit elkaar gezaagd moet worden. Ook verlies je 3 mm aan elke zijde.

Reken je zelf niet al te snel rijk, iedere zaagsneden kost je 9 millimeter

In het geval van de poten uit dit voorbeeld zal je dus een bekantrechte plank moeten vinden van minimaal 225 mm breed: 3+ 48 + 9 + 48 + 9 + 48 + 9 + 48 + 3 = 225mm en tweeduims dik. afhankelijk van wat je vind zal deze rekensom er dus anders uit komen te zien. Voor de lengte is het wijselijk om 20 tot 30 mm exta lengte te kiezen.

Dit zelfde princiepen kan je ook toepassen op het duims hout voor je stijl-en-regelwerk en voor je blad. Hou hier ook je extra hout marge aan, voor je het weet heb je toch iets te kort gehaad en dat wil je voorkomen.

Wat kost hout bij de houthandel

Als je al je hout bij elkaar hebt verzameld moet het afgerekend worden. De medewerker van de houthandel zal altijd de prijs weergeven in kubieke meter (m³). Dit betekent dat de volledige lengte, breedte en dikte wordt opgemeten en met elkaar wordt vermenigvuldigd. Op deze manier kan je zelf natuurlijk ook alvast een kleine voor berekening maken van wat jouw meubel moet gaan kosten aan hout. Niet iedere houthandel hanteert een zelfde kubieke meter prijs en hout varieert ook erg in prijs. Het is daarom ook altijd raadzaam om je van te voren op de hoogte te stellen wat welke houtsoort kost per kubieke meter.

1 reactie op “De houthandel en waar op te letten

  1. Erg handig om te weten waar je precies op moet letten als je naar de houthandel gaat. Stap 1 is voor mij al duidelijk. Ik heb een schuurtje en wil hiervoor een paar meubels maken. Nu aan de slag met stap 2. Het voorbeeld helpt mij hierbij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *