Hout behandelen

Om hout te behandelen zijn er een aantal producten. Deze producten zijn onder te verdelen in de volgende categorieën: Olie, was, beits en lak. Hout behandelen met één van deze producten is niet alleen goed voor het uiterlijk maar is ook noodzakelijk om de werking van het hout tegen te gaan. Zonder een afwerklaag zou het hout er tijdens ieder seizoen anders uitzien. Dit komt omdat hout vocht op neemt of juist afstaat.

afwerk producetn voor het behandelen van houtBij droogte, tijdens de wintermaanden, zal het hout dus vocht verliezen en zal het krom trekken. Tijdens de zomer maanden wanneer het vochtiger is zal het hout juist vocht kunnen opnemen waardoor het weer richten de oorspronkelijke vorm zal trekken. Behalve het krimpen en uitzetten (het werken) van het hout zal ook uv-stralen, afkomstig van de zonlicht, een negatieve invloed hebben op het uiterlijk van het hout. Hierdoor zal het hout vergelen of grijs worden.

Door de uv-stralen zal het hout steeds donkerder worden en zal daardoor ook het schitterende detail steeds doffer worden en uiteindelijk verdwijnen. Bepaalde lakken hebben de eigenschap om de uv-stralen te blokkeren. Hierdoor zal de natuurlijke schoonheid van het hout behouden blijven.

In dit artikel zal in gezoemd worden op de product eigen schappen van olie, was, beits en lak. Je kunt  ingaan op zowel de positieve als de negatieve eigenschappen van de producten.

Voorbereiding alvorens met de afwerking aan de slag te gaan

voor je een afwerk product gaat gebruiken om je hout mee te behandelen is het altijd noodzakelijk om het hout op te schuren. Afhankelijk van het product kan dat in meer of mindere mate het uiterlijk van het hout beïnvloeden. Bij Lak, olie en was die transparant zijn zal het belangrijker zijn om je hout mooi op te schuren. Bij lak en beits die niet transparant zijn is dit van minder belang voor het uiterlijk van het hout.

Hout behandelen met olie

hout behandelen met olieEr zijn verschillende soorten olies op de markt met verschillende toevoegingen. Voorbeelden van oliesoorten zijn: Lijnzaadolie, kokosolie, teakolie, hardwax en meubelolie. Er zijn veel soorten olies op basis van gekookte lijnzaadolie te krijgen. Hout dat behandeld is met olie krijgt een diepe kleur en voelt natuurlijk aan. Typisch aan olie is dat het product vaak snel droog aan voelt maar dat de volledige droging in sommige gevallen dagen kan duren.

Het voordeel van olie is dat het snel aan te brengen is in meerdere lagen. Het product kan aangebracht worden tot het hout niets meer opneemt. Even wachten en uitboenen maar. een ander voordeel is dat je hout blijft natuurlijk aanvoelen. Het allergrootste voordeel is ook meteen een nadeel en dat is dat hout dat behandeld is met olie snel vlekken in zich op neemt maar het is heel eenvoudig weer bij te werken. Een hardwax en meubelolie heeft dit nadeel niet tot minder. De reden hiervan is omdat deze na uitharding slijtvast worden. Olie veroudert heel mooi en natuurlijk.
Een nadeel is echter dat de olie geen weerstand biedt tegen uv-stralen waardoor je hout er op termijn donkerder zal gaan uitzien. Daarnaast breng je met olie altijd een gelig kleur aan op het hout. De gelige kleur kan wat voorkomen worden door toevoeging van citrus of ander bleekmakers maar uiteindelijk zal je hout toch verkleuren.

Hout behandelen met was

hout behandelen met wasWas is meestal afkomstig van bijenwas maar er zijn natuurlijk ook synthetische wassoorten op de markt te verkrijgen. Natuurlijke was is eigenlijk heel erg met natuurlijke olie te vergelijken. Het grootste verschil is dat olie meer in het hout trekt en was er meer op blijft liggen. Was is in tegenstelling tot olie niet geschikt voor buiten. Het grote voordeel van was ten opzichte van olie is dat het in één laag opgebracht kan worden.

Hout behandelen met beits

Beits is een typisch product dat voor buiten toepassingen bedoeld is. Beits trekt tijdens het aanbrengen diep in het hout waardoor er een goede beschermlaag tegen weersomstandigheden wordt gecreëerd. In tegenstelling tot lak ademt beits waardoor het vocht uit het hout kan verdampen en daardoor rot voorkomen wordt.

hout behandelen met beitsNaast deze buiten toepassing heeft beits ook een kleur functie die specifiek voor meubels toegepast kan worden. Met beits kan namelijk gekleurd worden; denk hierbij aan hout kleuren als teak of noten hout. Daar naast zijn pigmenten ook prima toe te voegen aan beits.

Het voordeel van beits is dat de tekening van het hout goed zichtbaar blijft en dat het diep in het hout trekt waardoor een uitsteken de bescherming bied tegen de weersomstandigheden.
Een nadeel is dat het product in meerdere lagen aangebracht moet worden en dat er tussen elke laag geschuurd dient te worden.

Hout behandelen met lak

hout behandelen met lakEr zijn verschillende soorten lakken op de markt met verschillende toevoegingen. Voorbeelden van lak soorten zijn: boten lak, meubel lak, vloer lak componenten lak en verf. Anders dan beits trekt lak niet tot minder in het hout. bij dekkende lakken, zoals verf, zal de houtnerf niet meer te zien of te voelen zijn. Er zijn componenten lakken die uv-stralen kunnen tegenhouden. Hierdoor zal het hout zijn oorspronkelijke kleur blijvend behouden.

hout behandelen tegen verkleuringEen voordeel van lak is dat het zeer slijtvast is en te verkrijgen is in mat, zijden glans en hoog glans. Zeker voor buiten toepassingen is lak veel minder onderhoudsintensief dan bijvoorbeeld olie. Lak kan als een lag op het hout uitharden wat een perfect resultaat kan zijn voor bijvoorbeeld MDF.
Het nadeel van lak is de zelfde als die van beits; het hout moet tussen iedere laag opgeschuurd worden wat behoorlijk arbeidsintensief is. Als er krassen op lak komen zijn deze niet tot nauwelijks weg te werken waardoor lak, anders dan olie, lelijk oud wordt.

Een gedachte over “Hout behandelen

  1. Bedankt. Zeer duidelijk en verhelderend. Ik weet waar ik naar op zoek kan en welke vragen ik daarbij kan stellen.

    (Graag geen emails aan mij sturen met reclame)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *