Hout behandelen met olie of was

Er zijn verschillende soorten olies op de markt met verschillende toevoegingen. Voorbeelden van oliesoorten zijn: Lijnzaadolie, kokosolie, teakolie, hardwax en meubelolie. Er zijn veel soorten olies op basis van gekookte lijnzaadolie te krijgen. Hout dat behandeld is met olie krijgt een diepe kleur en voelt natuurlijk aan. Typisch aan olie is dat het product vaak snel droog aan voelt maar dat de volledige droging in sommige gevallen dagen kan duren.

hout behandelen met olieHet voordeel van olie is dat het snel aan te brengen is in meerdere lagen. Het product kan aangebracht worden tot het hout niets meer opneemt. Even wachten en uitboenen maar. een ander voordeel is dat je hout blijft natuurlijk aanvoelen. Het allergrootste voordeel is ook meteen een nadeel en dat is dat hout dat behandeld is met olie snel vlekken in zich op neemt maar het is heel eenvoudig weer bij te werken. Een hardwax en meubelolie heeft dit nadeel niet tot minder. De reden hiervan is omdat deze na uitharding slijtvast worden. Olie veroudert heel mooi en natuurlijk.
Een nadeel is echter dat de olie geen weerstand biedt tegen uv-stralen waardoor je hout er op termijn donkerder zal gaan uitzien. Daarnaast breng je met olie altijd een gelig kleur aan op het hout. De gelige kleur kan wat voorkomen worden door toevoeging van citrus of ander bleekmakers maar uiteindelijk zal je hout toch verkleuren.

Hout behandelen met was

Was is meestal afkomstig van bijenwas maar er zijn natuurlijk ook synthetische wassoorten op de markt te verkrijgen. Natuurlijke was is eigenlijk heel erg met natuurlijke olie te vergelijken. Het grootste verschil is dat olie meer in het hout trekt en was er meer op blijft liggen. Was is in tegenstelling tot olie niet geschikt voor buiten. Het grote voordeel van was ten opzichte van olie is dat het makkelijk in meerdere lagen na elkaar opgebracht kan worden.

hout behandelen met wasHet voordeel van was is dat de tekening van het hout goed zichtbaar blijft en dat het heerlijk ruikt. Daarnaast is een natuurlijke was zeer geschikt voor kinderspeelgoed, vanaf 1 jaar, waar kinderen in zullen bijten. Was is ten opzichte van olie mekkelijker te onderhouden
Een nadeel is dat het product in meerdere lagen aangebracht moet worden. Daarnaast is was niet geschikt voor buiten.

Hout behandelen – Lees verder →

Hout behandelen met lak of beits – Lees verder

4 reacties op “Hout behandelen met olie of was

 1. Beste mensen,

  Ik heb een buiten onbehandeld barblad en wil deze afwerken/beschermen met een lak om de nerf mooi uit te laten komen en de lak moet sterk en afdichtend zijn..

  Het blad is reeds geschuurd en klaar om af te werken.
  – Welke lak wordt aangeraden en waarom?
  – Hoevaak dient er te worden gelakt en welke tussen pauze?

  Ik hoor heeeeeeel graag!

  Grzzz. Marcos

 2. Hallo ,ik heb een mahoniehouten tafel met Belgisch hardsteen in het midden.
  Nu slaat de houtenrand als het ware wit uit, wat kan ik daar aandoen

 3. Hallo, fijn, deze informatie! Ik heb nog een vraag: hoe reageert lijnolie op hout wat nog niet voldoende droog is? (minder dan 20% vocht)? Kan het al toegepast worden? Is het nodig 1 kant onbehandeld te laten? Ik hoor het graag!

  Vriendelijke groet,

  Indi Hondema

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *