Cursus houtbewerking

Altijd al aan de slag willen gaan met hout? Nieuwsgierig naar wat je zelf allemaal kan maken van hout? Tijdens de cursus houtbewerking van DidoCreation in het creatieve broeinest van Haarlem, het Belcanto, blijft in geen techniek achterwegen; uiteindelijk wandel je met een volle rugzak aan vaardigheden de deur weer uit.

De cursus houtbewerking

Tijdens de cursus leer je niet alleen alles over diverse technieken maar ook de verschillende houtsoorten herkennen die komen kijken bij houtbewerking. Dit doe je door het maken van een eigen, bijvoorbeeld: een pollepel, snijplank of schaal.

Met deze ervaring kan je vervolgens aan de slag om een  je eigen vervolg project te maken. Uiteindelijk kan je aan de slag om je eigen project te ontwerpen, tekenen en ook feitelijk te gaan maken.

Tijdens de cursus houtbewerking ligt de nadruk op het onder de knie krijgen van de technieken. Je zal dit leren door te weren met gereedschappen zoals een guts, beitel, zaag en vele andere gereedschappen.

Zelf een pollepel maken

Bij het maken van een pollepel begin je eerst met aftekenen. Je zal vervolgens leren een eigen vorm netjes op het hout aan te brengen. Zodra jouw vorm op het hout is afgetekend komt de beitel of guts om de hoek kijken. Hiermee ga je vervolgens het afgetekende hout bewerken.

De volgende stap is het hakken. Je gaat vervolgens met de gust of beitel de binnenkant van de pollepel uithakken en daarna de buiten kant.

Als dit af is ga je een steel aan de pollepel maken.

uiteindelijk zal de afwerking van de pollepel essentieel zijn. Bedenk zelf maar eens hoe de uitstraling van een mooi bewerkt stuk hout beïnvloed wordt door de netjes afgewerkte oppervlakte.

Duur van de cursus houtbewerking

Voor het maken van je eigen pollepel, snijplank of een  schaal zal je gemiddeld 5 lessen nodig hebben. Het hout hiervoor is bovendien inbegrepen bij de cursus. Je leert tijdens deze lessen:

 • het gebruiken van gereedschap om af te gutsen, beitelen, zagen en schuren
 • houtsoorten herkennen en welke soort het best geschikt is voor welk doeleinde
 • alles over de afwerking van je werkstuk

Gedurende de cursus zal je een guts steeds beter onder de knie gaan krijgen waardoor je steeds strakker resultaat behaalt.

Cursusdagen

De cursusgroepen gaan, zoals hier onder vermeld, om de week door. Deelnemen aan de cursus houtbewerking is op ieder gewenst moment mogelijk.

Het is mogelijk op elk gewenst moment te beginnen.

 • Dinsdag tussen 19:30 en 22:00
Tarieven
 • Cursus houtbewerking 22-wekenkaart voor 10 lessen kost € 300,- (= €30,- per les*)
 • Cursus houtbewerking 10-wekenkaart voor 5 lessen kost € 161,- (= €32.20 per les*)
 • Introductieles houtbewerken op een moment naar eigen keus kost € 43,-
 • parkeren is gratis

*voor alle tarieven geldt dat de cursus eens per 2 weken plaats vindt.

Schrijf je in

Om je in te kunnen schrijven voor de cursus houtbewerking wil ik je vragen om eerst een gebruikersnaam en wachtwoord aan te maken. Zodra jouw aanmelding is goed gekeurd ontvang je een e-mail met uitleg over de volgende stappen.

Registreren op deze site

TIP: Geef een 22-wekenkaart cadeaubon aan iemand en help hem/haar op weg naar het maken van bijvoorbeeld een eigen pollepel.

voorwaarden
 • Voor een reeds betaalde cursus of workshop geldt een geen-restitutie beleid.
 • Bij omboekingen die minder dan 3 dagen voor aanvang van cursus of workshop worden gedaan, zullen €15 omboekingskosten berekend worden.
 • Bij omboekingen die meer dan 2 dagen voor aanvang van cursus of workshop worden gedaan, zullen €10 omboekingskosten berekend worden.
reacties van cursisten

 Ik heb de cursus als zeer geslaagd ervaren. Ik waardeer zeer jouw creatieve oplossing door het “pollepel-concept” voor te stellen. Mijn ervaring van een beetje “hameren en beitelen” is nu uitgebreid door het werken met gutsen. Kortom, de cursus was leerzaam en, ook niet onbelangrijk, heel gezellig.