Ambachtelijk houtbewerken

Voor de ontdekking van elektriciteit, in 1821, werd hout met de hand bewerkt. Het gebruik van  ambachtelijk gereedschap wordt door de professionele meubelmaker tot een minimum beperkt. Meubels maken door het gebruik van moderne machines gaat immers vele malen sneller dan ambachtelijk handwerk.

Ambachtelijk gereedschap

ambachtelijk geredschapVeel ambachtelijke gereedschappen zijn vandaag de dag nog steeds te koop in een moderne vorm. Het grootste verschil met vroeger is dat hedendaagse gereedschappen allemaal van metaal gemaakt zijn waar vroeger enkel hout gebruikt werd. Denk bij voorbeeld aan de blokschaaf, vroeger was deze van hout maar tegenwoordig wordt deze van staal gemaakt. De functie van de schaaf is nooit veranderd maar de vorm wel.

De freesmachine is een elektrisch is een machine die de kante vrees en profielfrees overbodig gemaakt heeft. Er zijn echter nog steeds schaven te koop die het zelfde kunnen als de freesmachine. Voorbeelden hiervan zijn de grondschaaf en de profiel schaaf.

Gereedschap dat dat weinig veranderd is sinds het ontstaan is van is de handzaag. Vroeger waren er al tal van zagen voor verschillende doel einde en dat is tegenwoordig niet anders.

ambachtelijk schavenAmbachtelijk gereedschap dat nauwelijks meer voorkomt is bijvoorbeeld de dissel. De dissel werd vroeger gebruikt om hout mee vlak te maken. Je mag hierbij denken aan de functionaliteit van een schaaf. De dissel is gebuikt geweest om het houtwerk van de oude Zaanse huizen mee te bewerken. Als je goed kijkt naar het houtwerk zie je dat de planken niet volledig vlak zijn maar dat er allemaal hobbels in zitten. Dit is het resultaat van de dissel. Naast de dissel word ook het trek mes, wat en vergelijkbare functie heeft, niet tot nauwelijks meer gebruikt.

Ambachtelijk houtbewerken

ambachtelijk houtbewerkenHout kan nog steeds met de hand worden bewerkt. Tijdens de cursus meubelmaken en de cursus houtbewerking van DidoCreation wordt bijna uitsluitend gewerkt met ambachtelijk gereedschap. Je zult, tijdens de cursus, merken dat je met deze gereedschappen zelf de mooiste meubels kunt maken. Ook voor mensen die graag met machines werken is het leren werken met ambachtelijk hand gereedschap onmisbaar. Je moet namelijk eerst leren hoe hout reageert op je gereedschap voor je er een machine die >2800 toeren per minuut draait op los wilt laten.

Je maakt tijdens deze cursus meubelmaken eerst kennis met afteken gereedschap. Daarna leer je met een zaag en daarna de beitel verschillende verbindingen te maken. Dit doe je door het maken van een een raamwerk waar de halfhout– en slisverbinding in voorkomen. hierdoor leer je een gevoel te krijgen met dit prachtige natuurproduct.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *